Implantologija i protetika

Za mnoge sretne i lijepe osmijehe je odgovorna upravo stomatološka protetika. Mobilna (potpune i djelomične pomične proteze) i fiksna protetika (krunice i mostovi) koja se može dobiti u svakoj stomatološkoj ordinaciji ima sve veći estetski zahtjev.

Visoki estetski zahtjevi koji se danas postavljaju pred nas moguće je ostvariti jedino i samo BEZMETALNOM keramikom.Sinonim za bezmetalnu keramiku je IPS EMPRESS Vivadent Liechtenstein ili jednostavno EMPRESS. Empress krune su leucitom ojačana staklokeramika. Izrada počiva na tlačenju leucitne keramike u žilavoplastičnom stanju. Prednost empress keramike u odnosu na metalkeramiku je u visokoj estetici i biokompatibilnosti (nema otpuštanja iona metala kao kod metalkeramike) te u mogućnosti adhezivnog cementiranja.

To je cementiranje gdje se za popunu prostora između krunice i zuba koristi kompozit. Prednost adhezivnog cementiranja je mogućnost obrade spoja krune i prirodnog zuba što je važan parodontološki zahtjev koji omogućava dobru higijenu i dug vijek restoracije. Od empress keramike možemo izrađivati pojedinačne krune, inleje, onleje i estetske ljuske. Zbog nedovoljne čvrstoće za izradu mostova išlo se dalje, te je staklokeramici dodat litijdisilikat koji je znatno poboljša mehanička svojstva. Tako je 2004.g. nastao IPS e.max Press sa poboljšanim svojstvima za izradu tročlanih mostova.

Ali i dalje je ostalo neriješeno pitanje bezmetalnih mostova za velike raspone (do tri međučlana). Tako se javlja CAD/CAM tehnologija koja nam je pomoću cirkonij oksida uspjela riješiti problem velikih raspona.

Tako je stomatologija konačno mogla izbaciti metal u izradi mostova velikih raspona.CAD/CAM tehnologija skenira gipsani model i u virtualnom svijetu izrađuje trodimenzionirani model koji se kompjuterskim vođenjem freza iz cirkonijskog bloka. Tako izrađeni mostovi i krune imaju idealan dosijed na zbrušeni zub i naravno vrhunsku estetiku. Posebno treba istaći biokompatibilnost sa okolnim strukturama.

Zbog izuzetno velike čvrstoće cerkona veliki problem prestavlja obrada istoga te se danas kombinira CAD/CAM tehnologija i e.max litijdisilikatna keramika.