Ljuskice

U stomatologiji ljuskice predstavljaju tanki, gotovo prozirni sloj restorativnog materijala koji se postavlja na površinu zuba radi estetskih razloga ili radi zaštite oštećene zubne površine.

Zubne ljuskice postavljene na prednju površinu zuba mijenjaju njihovu boju, oblik i veličinu ovisno o tome što situacija u ustima zahtijeva. Dvije su glavne vrste materijala koje se koriste za izradu ljuskica, a to su kompozit i bezmetalna keramika(empress).

Kompozitne ljuskice se najčešće izrađuju direktno u ustima pacijenta, dakle bez nužne suradnje sa zubotehničkim laboratorijem. Što se tiče keramičkih ljuskica, nužno je adekvatno pripremiti zubnu površinu, tj. ukloniti tanki sloj cakline (oko 0,5 mm) sa prednje površine zuba. Nakon toga se uzima otisak koji se šalje u zubotehnički laboratoriji i iz njega se dobiva radni model zuba ( kopija zuba u gipsu) na kojem se izrađuju ljuskice od empress keramike.

U usporedbi sa kompozitnim ljuskicama, ljuskice od empress keramike su dugotrajnije, otpornije na obojenja te zbog refleksije svijetlosti izgledaju prirodnije. Empress ljuskice se može koristiti kao terapijsko sredstvo za pojedinačne zube koji su diskolorirani ili oštećeni, ali i za više zuba u fronalnom području kako bismo postigli tzv. Hollywoodski osmijeh.

Najčešće indikacije za izradu ljuskica su:

  1. Diskolorirani zubi tj. zubi promijenjene boje u vidljivom području usne šupljine.
  2. Zubi oštećeni erozivnim promjenama, djelovanjem nekih sastojaka iz hrane i pića zatim napukli i istrošeni zubi.
  3. Zubi sa diastemama, odnosno sa razmacima između njih, kako bi se postojeći prostori zatvorili i zubi bili u međusobnom kontaktu.
  4. Malpozicionirani zubi tj. zubi nepravilno postavljeni u zubnome luku te zubi nepravilnog oblika.

Primjer kompozitnih ljuskica